Mer information
Yaxell Zen grönsakskniv
Grönsakskniven är tillverkad i extremt hårt stål, vilket medför att bladet kan slipas rakbladsvasst utan att förlora formen. Hårdheten på bladet är på hela C61 på Rockwellskalan.
Stålet med damaskusmönster med spår av smide medför att varje Yaxell Zen-kniv är ett vackert och unikt konstverk.
Handtaget är tillverkat i micarta, det vill säga laminerat tyg. Micarta ser ut och känns som trä men har en betydande högre fukttolerans.
Yaxell är idag en av Japans mest framstående knivtillverkare. Yaxells kockkniv är utformad enligt traditionella smidesmetoder och producerad med modern tillverkningsteknik. Yaxell ser en heder i att fortsätta att utveckla de över hundratal år gamla knivtillverkningstraditionerna och -metoderna.
Användning
Eftersom kniven är mycket vass och smidd för att hålla är det viktigt att sköta om den på rätt sätt. Vi rekommenderar därför Arcos skärbräda i träfiber med utmärkt yta som är enkel att hålla ren. För att behålla kniven skarp är det bra att slipa den mot ett keramiskt brynstål efter varje användning. Dessutom måste den vässas med jämna mellanrum, det går enklast med en våtslipsten. Kniven kan slipas flera hundra gånger, vilket gör den till ett långvarigt och trofast redskap.
Japanska knivar är tillverkade av mycket hård och tunn metall, så även denna Yaxell Zen grönsakskniv. Därför får den inte hackas eller vridas i hårda råvaror, så som frusna eller beniga bitar. Påfrestning på bladet kan orsaka sprickor eller att bitar lossnar.
Diska inte kniven i diskmaskinen utan diska den för hand efter varje användning. Kom också ihåg att torka den efter diskningen.
Japanska knivar
De japanska knivarnas historia startade för 780 år sedan i staden Seki i Japan. Den legendariska svärdsmeden Motoshige flyttade till Seki och började tillverka katanasvärd för samurajer. Senare blev Saki centrum för knivtillverkning i toppklass och också denna kockkniv från Yaxell tillverkas där.
År 1876 förbjöd Japans regering samurajer och andra medborgare att bära vapen på allmänna platser. För att svärdsmederna skulle kunna fortsätta med smidestraditionen började de smida knivar med samma teknik som vid svärdsmide. Därför håller japanska knivar absolut världsklass. Den japanska kulturen med stävande till perfektion medför också att kvaliteten på knivarna ständigt utvecklas.
Mer information
Artikelnummer | 35502 |
---|---|
Garanti | . |
Campaign label (MARKKINOINTI) | Inte tillgängligt |