Mer information
Ta i bruk ugnsformen (inbränning)
Det allra första steget är att bränna in ugnsformen.
Ugnsformen diskas först i varmt vatten och torkas sedan torr. Sedan värms ugnsformen upp till medeltemperatur och en skvätt olja eller fett tillsätts, till exempel ister eller linfröolja. Efter det höjs temperaturen lite. Då du låter ugnsformen vara på spisplattan en stund mörknar bottenfärgen. Då botten har mörknat, låt formen svalna och torka bort överlopps fett. Upprepa processen: 3-4 gånger räcker för ett bra resultat, men det bästa resultatet kan kräva upp till 10-11 upprepningar. Här hittar du mera information om inbränning.
Skötsel av ugnsformen
Till skillnad från ugnsformar med ytbeläggning tål ugnsformar i kolstål även redskap i metall, men det lönar sig att använda redskap i silikon, trä eller plast. På det sättet hålls ugnsformens stekyta i bästa skick. Om ytan repas eller om maten bränns fast kan ugnsformen slipas lätt med sandpapper, bränn sedan in ugnsformen igen.
Om ugnsformen bucklas med tiden, till exempel vid användning i mycket höga temperaturer, går den att räta upp genom att slå på botten med en hammare underifrån.
Rengöring av ugnsformen
Diska ugnsformen endast för hand i varmt vatten. Fastbrända matrester kan torkas bort med en tvättsvamp. Lägg inte en stekhet ugnsform i kallt vatten, då kan den vridas. Torka ugnspannan efter varje tvätt med papper eller på spisens eftervärme och torka in den med matolja så att den inte rostar.
Mer information
Artikelnummer | 5664.40 |
---|---|
Garanti | . |