100 dagar öppet köp & Klarna
Imponerande idéer till julkappar

Sarpaneva gjutjärnsgryta

Sarpaneva gjutjärnsgryta


En av de mest ikoniska föremålen inom finländsk design är Sarpanevagrytan. Denna favorit i gjutjärn är tack vare den smarta designen ett elegant och praktiskt tillbehör i köket. 


Grytan finns tillgänglig i två olika storlekar: 3 och 4 liter. Du kan njuta av läckra gryträtter resten av livet oberoende vilken storlek du väljer.


Mer information om grytan hittar du i produktbeskrivningen nedan.

Sku: EDU7037293000XXX

0,00 Kr

Sarpaneva gjutjärnsgryta

Fler bilder

Sarpaneva gjutjärnsgryta

Produktkod: EDU7037293000XXX

Sarpaneva gjutjärnsgryta


En av de mest ikoniska föremålen inom finländsk design är Sarpanevagrytan. Denna favorit i gjutjärn är tack vare den smarta designen ett elegant och praktiskt tillbehör i köket. 


Grytan finns tillgänglig i två olika storlekar: 3 och 4 liter. Du kan njuta av läckra gryträtter resten av livet oberoende vilken storlek du väljer.


Mer information om grytan hittar du i produktbeskrivningen nedan.

Availability: Finns I lager, 7-14 vardagar

Från: 1 990,00 Kr

Det samlade priset för produkten med tillval: 0,00 Kr

* Obligatoriska fält

Mer information

Sarpaneva gjutjärnsgryta

Sarpanevagrytan finns i storlekarna tre och fyra liter. Ett handtag i trä följer med den mindre trelitersgrytan, med handtaget kan du lyfta grytan samt öppna locket. Den större fyralitersgrytan har inget trähandtag. Det är enkelt att ta bort trähandtaget om du till exempel vill lägga grytan i ugnen.

Trelitersgrytan är rund till formen och passar utmärkt för bland annat olika gryträtter och grytbröd. Den större Sarpanevagrytan kallas också för fågelgryta på grund av den ovala formen och det går bland annat utmärkt att tillaga en hel fågel i den.

Båda Sarpanevagrytorna har en emaljerad insida vilket medför att de är enkla att rengöra. Eftersom gjutjärn är ett poröst material absorberar det smaker. På grund av detta brukar gjutjärnsgrytor ofta emaljeras för att hindra att olika smaker blandas. Emaljen är viktig, speciellt om grytan används för exempelvis fisk- och kötträtter. Emaljen är mycket hållbar och tålig, men undvik att repa den med hårda och vassa föremål, så som stekspadar i metall eller knivar. Undvik också polerande diskmedel och tvättsvampar, de kan repa eller skada emaljen.  

Vi rekommenderar att man använder en stekspade i silikon (slickepott) som är ett utmärkt redskap för att blanda alla råvaror, även de som fastnat längs kanterna.

Sarpanevagrytan passar för alla spistyper, också induktionshäll. Dessutom tål grytan temperaturer på upp till 450 grader, varför den är mycket mångsidig.

Grytan ska diskas för hand efter varje användning. Den får inte diskas i diskmaskin.

 

Timo Sarpaneva

 

Timo Sarpaneva

Timo Sarpaneva är en internationellt uppskattad finländsk designer som bland annat är känd för designen av Iittalas logotyp och ett flertal Iittalaprodukter. Sarpanevagrytan är en av dessa produkter, vars uppskattning som en av mästerverken inom finländsk design bara växer. Sarpaneva designade grytan år 1960 för Rosenlew & Co. Grytan ställdes ut i Milanotriennalen där den vann silver. Efter detta har grytan väckt beundran år efter år. Sarpanevagrytan har till och med ett eget frimärke där grytans betydelse som finländsk designsymbol står i centrum.

Timo Sarpaneva har belönats internationellt, bland annat med Lunningpriset samt två gånger i Milanotriennalen. Hans design har uppmärksammats världen över, bland annat fick Sarpanevas glasskulptur Orkidea omnämningen "The Most Beautiful Object Of The Year" av tidningen House Beautiful år 1956.

Timo Sarpaneva levde under åren 1926 – 2006.

Sarpanevagrytan är en elementär klassiker inom finländsk design.

Mer information

Artikelnummer EDU7037293000XXX
Takuu 5 years

Product Files

Inga filer tillgängliga.

Kundrecensioner

Luottopeli Review by Lauri (Suomi/Finland)
Tuote/Laatu
Hur fungerade leverans och kommunikation?
Loistava pata, jota kehtaa pitää esillä. Tässä tulee tehtyä paljon myös lihakastikkeita kuten curryjä, kun sopii sekä lihan ruskistukseen, että kastikkeen hitaaseen keittelyyn. Toimii myös pataleivissä testatusti.

(Skrevs den 2017-01-19)