Pikatoimitus 1-2 Päivässä
Ilmainen kotiintoimitus 0€

KABOOM! Alen Loppurysäys! JOPA -50 % - VOIMASSA ENÄÄ 4 PÄIVÄÄ

Kolstålspannan och ta den i bruk

Kolstålspannan
de Buyer Mineral B
Ta i bruk kolstålspannan (inbränning)
Skötsel av kolstålspannan
Inbränning
Rengöring av kolstålspannan
Inbränning i ugn
Inbränning på nytt
Problem med inbränningen?


 

Kolstålspannan

Kolstålspannan är hörnstenen i varje kök och nästan lika viktig som kockkniven. Kolstålspannan non-stickegenskaper blir bara bättre med åren, därför är den helt överlägsen i jämförelse med en teflonpanna. Kolstålspannan är dessutom ett hälsosamt alternativ: inga ytkemikalier eller -material hamnar i din mat, så som ofta är fallet med teflonpannor.

De Buyers kolstålspannor är helt beläggningsfria och produceras av en gemensam bit av återvunnen metall, vilket gör dem till otroligt naturvänliga och hållbara. Stekpannorna kommer med med marknadens tjockaste väggtjocklek, ett resultat av den historia som de Buyers besitter med strax över hundra år bakom sig. Företagets signum är kvalitet och hållbarhet, dessa värderingar säkerställs genom livslånga garantier på produkter som bär märket de Buyer, något få vågar sig på! För hem och proffskök.

Början


 

de Buyer Mineral B

 

Det över hundraåriga De Buyer är världens mest uppskattade tillverkare av kolstålsprodukter. Kvaliteten på pannorna har under årens lopp uppnått toppnivå och den traditionella designen är fortfarande mycket praktisk. Speciellt De Buyers kolstålspannor har ikonisk status och de är eftertraktade arvsföremål. Pannans historia skrivs ihop med den mörknande, inbrända ytan. Priset på en kolstålspanna är på nästan samma nivå eller till och med förmånligare än vanliga ytbehandlade stekpannor från affären, så med tiden blir en kolstålspanna betydligt billigare i användning. Det är inte endast fråga om sparande: det är en ren njutning att laga mat i en bra kolstålspanna.

Början 


 

Ta i bruk kolstålspannan (inbränning)

 

Det allra första steget är att bränna in kolstålspannan efter ett köp.

Pannan diskas först i varmt vatten och torkas sedan torr. Sedan värms pannan upp till medeltemperatur och en skvätt olja eller fett tillsätts, till exempel ister eller linfröolja. Efter det höjs temperaturen lite. Då du låter pannan vara på spisplattan en stund mörknar bottenfärgen. Efter att botten har mörknat, låt pannan svalna och torka bort överlopps fett. Upprepa processen: 3-4 gånger räcker för ett bra resultat, men det bästa resultatet kan kräva upp till 10-11 upprepningar. Här hittar du mera information om inbränning.

 Början


 

Skötsel av kolstålspannan

 

Till skillnad från stekpannor med ytbeläggning tål kolstålspannor även redskap i metall, men det lönar sig att använda redskap i silikon, trä eller plast. På det sättet hålls pannans stekyta i bästa skick.

En misslyckad inbränning bör tas bort med stålull eller sandpapper. Bränn sedan in pannan igen. 

OBS! Lägg inte pannan i ugnen, eftersom handtaget endast tål värme upp till 200 grader i max. 15 minuter. Ifall ni vill hålla maten längre i ugnen, vänligen använd Mineral PRO-panna, vars handtag håller bra i ugnens värme. 

 

Om kolstålspannan används i mycket höga temperaturer kan botten bucklas. Räta upp botten genom att slå på den med en hammare underifrån. 

Början


 

Inbränning

 

När du först får din kolstålspanna så finns en beläggning vax på ytan av stekpannan som skyddar mot ytskador och rost.

Rengör pannan ordentligt så att vaxet släpper, annars kommer inbränningen inte att lyckas. För att på bästa sätt få bort denna beläggning ska du använda dig av väldigt varmt vatten tillsammans med en borste och diskmedel.
 
1.  Torka pannan ordentligt efter tvätten.
 
2. Placera den nu rengjorda och torkade pannan på en lämplig platta och lägg förslagsvis i lite fett så som ister, linfröolja eller ett annat fett.
 
3. Börja med att värma upp pannan med en låg värme, när fettet börjar ’rinnigt’ smörj ut det över hela pannan med lite hushållspapper.
 
4. Torka sedan bort överflödigt fett som inte sugits åt med lite mer hushållspapper.
 
5. Öka värmen något i pannan tills fettet börjar ryka och lite till. På induktionshäll betyder detta att värma plattan till max. 
 
6. Under inbränningen så kommer bottnen att tydligt mörkna, bli alltså inte rädd om det ser lite bränt ut. En session tar mellan 10–15 minuter att göra färdigt. Sessionen är slut när allt fett är borta och pannan har slutat att ryka.
 
7. För att skapa en jämn inbränning så är det rekommenderat att röra om pannan något under själva processen så att alla hörn kommer med. 
 
8. Efter en lyckad inbränning, låt pannan stå och kyla av i rumstemperatur. Det går inte att bränna in för många gånger, 3–4 gånger räcker för ett bra resultat, men det bästa resultatet kan kräva upp till 10–11 upprepningar. Använd generöst med fett första gångerna.
 
9. Glöm inte att pannan blir bättre av att användas, känns den alltså lite konstig till en början så är den troligtvis underanvänd.
 
11. Skulle inbränningen mot förmodan misslyckas så går det bra att slipa bort det yttersta lagret med lite sandpapper, även om ytan då blir repig så gör det ingenting förutom att underlätta inbränningen.

Början


 

Rengöring av kolstålspannan

 

Diska kolstålspannan endast för hand i varmt vatten. Fastbrända matrester kan torkas bort med en tvättsvamp. Lägg inte en stekhet panna i kallt vatten, då kan pannan vridas. Torka kolstålspannan efter varje tvätt med papper eller på spisens eftervärme och torka in den med matolja så att den inte rostar.

*för inbränningen så avråder vi bruket av olivolja då det lätt tar låga vid höga temperaturer, istället föreslår vi starkt bruk av raps, lin och sesamolja.

  BörjanInbränning i ugn

 

OBS. Lämpas endast för Mineral B pro då den är anpassad för bruk i ugn, inbränning sker i en temperatur mellan 200-250C.

Början


Inbränning på nytt

 

Om du vill bränna in ett ytterligare lager så kan du enkelt följa den tidigare guiden från steg tre och framåt. Glöm inte att inte tvätta pannan med diskmedel då detta endast kommer förstöra.

Går det att använda kolstål utan inbränning?

Visst går det att gör så! Dock är det bra att till en början undvika att steka kött och annat proteinrikt på pannan, samt att använda generöst med fett. Förslagsvis så är det bra att steka mycket grönsaker i fett till en början, allt med så kommer en beläggning skapas och då går det bra att steka det mesta.


BörjanProblem med inbränningen?

 

Ytan känns gryning efter inbränningen, varför?

Om ytan känns gryning eller fläckig så har inbränningen troligtvis skett med för hög värme, för att återställa pannan så är det lämpligt att slipa port det ojämna och bränna in på nytt med en mildare värme.

Ytan känns stickig, varför?

Känns ytan stickig efter inbränningen så beror det troligtvis på att inbränningen gått lite väl snabbt och att allt fett inte sugits in i pannan, eller att för mycket fett har använts. Det kan även bero på att vaxet inte tvättats bort ordentligt. Enklaste lösningen är som i förra frågan: att slipa bort den skadade ytan.

Det osar väldigt mycket vid inbränningen, varför?

Fettbränningen sker troligtvis då på en för hög värme, förslagsvis så ska värmen inte vara med än medel på en gasspis. Se även fett mängden.

Jag har bränt in pannan flera gånger, mina ägg fastnar fortfarande i bottnen, varför?

Då ägg innehåller väldigt mycket vita som enkelt fäster sig i alla slags pannor så beror problemet mer i att pannan använts för lite till en början. Allt med som att ytan blir bättre så kommer ägg bli möjligt att steka med enkelhet även i kolstålspannor, men inte till en början.

Början

© 2021 Copyright PAISTA.SE