Pikatoimitus 1-2 Päivässä
Ilmainen kotiintoimitus 0€

KABOOM! Alen Loppurysäys! JOPA -50 % - VOIMASSA ENÄÄ 4 PÄIVÄÄ

Kolstålspanna - Guide till att bränna in

 

Kolstålspanna - Guide till att bränna in

 

 

En av de populäraste frågorna som ställs till oss är hur gör man för att “bränna in” den nyinköpta kolstålspanna. Det behöver verkligen inte vara svårt, se bara till att vara noggrann så kommer det gå bra. Här vi samlat steg för steg hur processen går till:

P.s skulle det mot all förmodan gå åt pipsvängen så har vi en del i denna guide som heter “om inbränningen skulle misslyckas”, detta kan inte skada din panna så ora ej.

 

 

Förberedelser av pannan

 

 

1. Tvätta pannan noggrant med varmt vatten, torka sedan ORDENTLIGT med en duk.

2. Placera pannan på spisen.

3. Lägg sedan ett tunt lager av fett (t.ex. ister) i pannan.

 

 

Inbränning

 

 

1. Dra på max värme på plattan, tills pannan börjar ryka. Förslagsvis slå på fläkten och öppna fönstret i detta skede.

2. Om pannan börjar torka ur av fett, smörj in mera m.h.a hushållspapper.

3. Om det finns för mycket fett, ta bort m.h.a hushållspapper.

4. Resultatet av fettbränningen är att bottnen börjar mörkna allt med uppvärmningen.

5. Flytta i detta skede runt på pannan över hällen så att bottnen blir jämt bränt.

 

 

 

Har inbränningen lyckats?

 

 

1. En ordentligt inbrännd panna blir brunsvart, ofta ljusare med kanterna och allt med tiden och matlagning så blir allt mörkare men inte nödvändigtvis svart.

2. För att testa om inbränningen lyckats, dra en sked med den runda delen mot botten av pannan. Om du upplever friktion och ett metalliskt ljud så har bränning misslyckat, hoppa i så fall direkt till nästa del: Om inbränningen skulle misslyckas.

3. Om skeden inte möter friktion eller att det låter så har inbränningen lyckats.

4. När allt är klart, ta av pannan från plattat och låt den svalna.

 

Om inbränningen skulle misslyckas

 

Att göra fel är ett naturligt steg i bemästring, en misslyckad inbränning kan bero på många olika faktorer såsom temperatur och fel redskap, dock är det ingenting att oroa sig över. Det som händer om matlagning försöks med en dålig bottnen är att maten fastnar. För att lösa situationen så får man slipa bort det lager som har skapats i pannan med glas papper eller en metallfil eller svinto, det låter drastiskt dock skadar detta ej pannan tvärtom det skapas en starkare botten. Efter detta så kan ett nytt försök inledas med inbränning, troligtvis så lyckas det denna gång! 

 

 

Efteråt

 

 

1. Torka bort överflödigt fett, tänk på att pannan ska vara infettad men inte bada i fett. 

2. Repetera inbränningsprocessen ett par gånger för att fullända pannan, desto fler desto bättre, det är inte ovanligt att man bränner upp till 10gånger.

3. Prova steka på något lätt efter en bränning, tex grönsaker i fett. 

 

 

 

Kolstålspanna vård och tvätt

 

 

En kolstålspanna ska ALLTID tvättas med endast varmt vatten, lägg aldrig den i diskmaskin och använd ALDRIG tvättmedel! Medlena tvättar bort fettlagret vilket gör inbränningen obsolete. En varm panna får heller aldrig tvättas varm med kallt vatten, då snabba temperatursförändringar förstör materialet i pannan. Efter att ha tvättat pannan använd hushållspapper och lite matolja för att förhindra rostning. Inbränningen skapa en yta på pannan där mat inte bränner fast, för att upprätthålla denna yta så är det bra att emellanåt göra en ny inbränning. Denna yta blir dessutom bättre av aktivt bruk, så pannan blir med andra ord bättre desto mera du använder den!

 

 

TIPS 1: slipningen

 

 

Ett stalltips för den som vill förgylla sin panna är att slipa den lite inna första bränningen för att få en bättre inbränning och bättre hållbarhet. Använd glas papper med en grovhet någonstans mellan 180-320 för detta. 

 

 

TIPS 2: Inbränning på en induktionshäll

 

 

På en induktionshäll kan det vara bra att inte använda max temperatur vid inbränningen, använd istället en inställning under. Detta för att fettet ska fastna på bästa sätt i botten.

© 2021 Copyright PAISTA.SE