Varukorg:

0 produkt(er) - 0,00 Kr

    Du har inga produkter i din köpkorg

Knivskärpare

Rutnät  Lista 

8 artiklar

Guide för slipning av knivar

 

Slipsten och keramikbryne

 

Knivar kan hålla nästa hur länge som helst sålänge dom underhålls rätt, konsten att slipa knivar sträcker sig ända till det forna svärdsmidet. Det intressanta är att samma metoder används än idag som för tusen år sedan. Här har vi samlat de tre produkter som du behöver för att vässa dina knivar på bästa sätt:

- Bryne

- Slipsten

- Stenslipare

 

Att slipa en kniv görs ofta onödigt svårt och tidsödsligt för den ovana, därför har vi tagit tjuren vid hornen  och samlat allt du behöver veta för att vässa dina knivar till topp snabbt och smärtfritt. Brynet behåller knivens vasshet. Bryne användes för att jämna ut mikroskopiska ojämnheter på knivsudden efter användning. Ett generellt missförstånd är att brynen används för att slipa kniven, dock är detta fel, brynet används för att uppehålla den slipning som finns. Ett par drag efter varje användning av kniven gör susen. Dessa brynen görs i olika material men vi rekommenderar starkt brynen gjorda i keramik framför metall.

 

Slipsten och knivens vässning

 

Slipsten används som namnet antyder på för slipningen av kniven. Hur ofta knivarna ska slipas avgörs av hur mycket knivarna används, dock brukar man säga att en bra tumregel är någonstan mellan varje månad och ett par gånger om året. Oavsett kniv så rekommenderar vi en 1000/3000 slipstenen för en ordentlig slipning, det är en tvådelad sten som förser kniven med en redig slipning.

 

Desto grövre sten desto vassare kniv, vi har stenar som skiljer i grovhet från 1000 till 12000, skillnaden motsvarar kökskniv till rakblad i vasshet.

 

Själva processen går till så att stenen läggs i vatten ett tag, tas sedan ut och läggs på en yta, förslagsvis en hållare. Det är viktigt att stene hålls fuktig genom hela slipningen. Kniven placeras i en 15 graders vinkel mot stenen sedan dras kniven fram och tillbaka i en kontrollerad rörelse, eller så använder man sig av en rundare rörelse, det krävs ca 10 drag per slipning. Först ska kniven vässas med den grövre delen först.

 

Är vinklar inte din grej så finns det hjälpmedel att köpa som hjälper dig finna och upprätthålla 15 graders vinkeln mot stenen. En vass kniv är mer än bara trevligare att använda, den är dessutom säkrare då en trubbig kniv slinter lättare. Desto vassare en kniv är desto snabbare blir den trubbig, det gör ingenting om du har en sten hemma då den är god otaliga slipningar.

 

Vård av en slipsten

 

En vässning lämnar sina spår på stenen, den blir ojämn och ibland lite grynig. Dessa ojämnheter går att slipa bort med hjälp av stenslipare.

 

Vid användning i vårdande syfte ska slipstene blötas, dra gärna ett kors med en blyerts på ytan av slipstenen inna påbörjad session. Slipa sedan bort korset du ritat med den grövre varianten, när korset är borta vet du att alla ojämnheter är bortslipade.

 

Vi har samlat samtliga redskap i ett paket japansk vattenslipstenpaket.

please wait...