Köttbullar Råvaror

- salt
- peppar
- Örter och andra smaksättare som t.ex. färska örter, parmesan, lök vit/gul, dijonsenap - Ett ägg för varje 1/2-1 kilo köttfärs
- Ljust bröd
- 1/3 fläskfärs
- 2/3 nötfärs (högrev)
- En skvätt mjölk

 
 
 
 

Tillagning

 

Blötlägg brödbitar i grädde eller helmjölk under några minuter, mosa sedan ihop dom till en massa. Lägg sedan till en valfri mix av kryddor efter tycke och smak, förslagsvis lite färska örter, peppar, vitlök mm.

 

Tumma inte på smaksättningen, det finns inget rätt eller fel. Använd det du själv gillar smaken av. Personligen föredrar jag mycket kryddor och smak, köttbullar är i min mening inga köttfärsbiffar.

 

Tänk på att anpassa saltmängden utifrån de kryddorna du använder t.ex. parmesanost är en favorit som är väldigt hög i salt, använd då en mindre mängd vanligt salt för att balansera.


Blanda ihop färsen lite försiktig. Anledningen till att vi använder fläskfärsen i bullarna är för att den är fet vilket ger en god smak till bullarna, för extra smak ha i lite extra när ni gör era egna blandningar.

 
 
 
 

Ha i ett ägg per kilogram av kött , blanda sedan ihop allt till hands, det är viktigt att köttfärsen behåller sin struktur. Rulla ihop köttbullarna i handflatan, du behöver ej ta i utan lämna helst bullarna lite luftigare än för hårt rullade.

 

Stek köttbullarna först i olja, detta ger dem en fin yta. Ha sedan i en klick smör, vilket framhäver och väver samman de goda smakerna i stekpannan.

 

Sista steget för köttbullarna är att placeras i ugn, 150 grader räcker gott och väl. Ha gärna i hela pannan istället för att lägga av bullarna på så sätt tas alla smaker tillvara som skapats vid stekningen.

 

Risken med att tillaga i ugn är att köttbullarna blir överkokta eller torra, håll därför ett öga på vätskemängden. Ett gammalt knep är att göra en sås som läggs i med köttbullarna, på detta sätt blir dom ej för torra. Traditionsenligt så är såsen en tomatsås, dock är det inget som säger att det måste vara så.

 
 
 

Le Creuset Grytor

 

 

 
 
 
 

Kolstålspanna de Buyer 28 cm

 

 

 

 

 

 

Rivjärn