Detta är ett klassiskt recept för ett fantastiskt gott bröd. Grytbrödet har kommit tillbaka i popularitet under de senaste åren tack vare det otroligt enkla receptet och den goda smaken. Grytbröd görs enklast i ordentliga grytor så som Sarpaneva gjutjärnsgryta

 

Grytbrödet görs på ett så enkelt sätt och blir därför inte jobbigt att ta tag i, baka ska vara kul och inte jobbigt! Detta bröd blandas snabbt ihop till en deg som får jäsa och sedan gräddas i grytan. Att använda sig av gjutjärnsgryta för att grädda brödet skapar en härligt krispig yta medans det inre brödet håller sig mjukt. Grytbröd passar utmärkt vid sidan av mat eller till frukost, det är smakrikt så det behövs inte mycket mer än smör som pålägg.

 

En medelstor gjutjärnsgryta med lock passar utmärkt till ändamålet, tänk på att vissa grytor har plastdetaljer vilket gör dom olämpliga för högre temperaturer. Kolla detta innan tillagning så att inga olyckor sker i köket. 

 

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl stavat mjöl
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl rostade och/eller krossade nötter
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 tsk torrjäst
  • 4 dl vatten

 

 


Då börjar vi, gör såhär:


Blanda alla torra ingredienser i en skål, vi rekommenderar användningen av en Cul de poule, en halvklotsformad stålskål som används flitigt i proffskök pga. sin utformning. Använd gärna en degskapa av silikon för att röra om.

 

Värm vattnet lite värmare än fingervarmt (42°) Blanda vattnet med de torra ingredienserna till en slät deg, täck sedan över bunken med en kökshandduk lägg sedan in allt i en ren plastpåse och låt jäsa 12timmar rumstempererat.

 

Lägg sedan degen på ett mjölat bord och jämna ut den, vik den sedan tre gånger till ett fyrkantigt paket. Täck över igen och låt jäsa ytterligare en halvtimme.

 

Gräddningen


Placera gjutjärnsgrytan i en kall ugn, värm sedan upp ugnen till 250 grader. När ugnen har nått rätt grader sätt på locket på grytan, stek/grädda brödet i 30min med lock och sedan ytterligare 15min utan. För att säkerställa att brödet är klart så kan du använda en matlagningstermometer för att mäta temperaturen samt stämma av så att brödet/degen inte är klibbig, vid 95-98° är brödet klart att ta ut ur ugnen. Ta då ut brödet och placera det på ett galler och låt det svalna.

 

Voilá, njut av det nybakta brödet!